10 Eylül 2018 Pazartesi

Apollon Tapınağı İÇDAŞ Desteğiyle Artık Daha Renkli

Apollon tapınağına eklenen mitolojik fare heykelleri, ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. 2 bin yıl önce  Apollon Smintheus Kutsal Alanı'nda yaşadığına inanılan fareler, İÇDAŞ tarafından yapılan düzenleme faaliyetleri kapsamında aynı boyutlu heykeller kullanılarak yeniden canlandırıldı. Tapınak basamaklarına yerleştirilen mitolojik fareler, ziyaretçiler tarafından ilgiyle incelenerek ortaya renkli görüntüler çıkarıyor. 



Apollon Tapınağı'nda ilk olarak 1980 yılında başlayan kazı çalışmaları, 2011 yılından itibaren İÇDAŞ sponsorluğunda devam ediyor. İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin tarafından da bizzat desteklenen kazı çalışmaları, çalışma alanlarının Troia Savaşı'nın izlerini taşıması bakımından oldukça önem taşıyor.

Mitolojik Fareler Geçmişi Canlandırıyor

Apollon Tapınağı'nda yapılan son düzenleme çalışmaları kapsamında minyatür heykellerle canlandırılarak tapınağın merdivenlerine yerleştirilen fareler, gelen ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Şimdilik sayısı 73 olan fare heykelinden, 100 adet daha yaptırılması planlanıyor. Bu sayede mitolojiye göre tapınakta yaşadığı rivayet edilen fareler yeniden canlandırılmış olacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Özgünel, "Burada Apollon'un bölgemiz için çok önemli olan mitolojik fareleri için gerçek boyutta yani tarla faresi olarak tabir ettiğimiz büyüklükte fare heykelleri yaptırdık. İlk etapta 73 adet heykeli tapınak çevresine yerleştirdik. Önümüzdeki süreçte 100 adet daha yaptıracağız. Buraya gelenler fareleri görünce çok şaşırdılar. Çok ilgilerini çekti. Fareleri ve tapınağı fotoğraflayıp cep telefonlarıyla arkadaşlarına gönderiyorlar. Bu paylaşımlar bizi de çok sevindirdi." dedi.

İÇDAŞ'ın bölgedeki 6 kazı çalışmasında ana sponsor olarak yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Özgünel, "Şirketin genel müdürü Bülend Engin'in eğitimden tarıma kadar olan desteği, bizim buralarda yaptığımız kazılara da ulaştı. Kendilerine 2011 yılından bu yana bizlere destek verdikleri için çok teşekkür ediyorum. İÇDAŞ gibi sponsorlarımız olduğu sürece Türkiye'nin hem kültür hem sosyo ekonomik hem eğitim problemlerine büyük ışık tutulacağını ve büyük çözümler geleceğini umut ediyorum." diyerek, sürdürülen çalışmalardan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Düzenleme Faaliyetleri Devam Edecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına bölgede yapılan çalışmaların başkanlığını yürüten Prof. Dr. Coşkun Özgünel, Apollon Smintheus Tapınağı'nın Troia Savaşları'na büyük bir katkısı olduğunu belirterek, frizlerinde Homeros'un İlyada destanında anlattığı ayrıntıların görülebileceğini ifade etti. Genel Müdür Bülend Engin liderliğindeki İÇDAŞ'ın kazı ana sponsoru olarak verdiği destekten memnuniyet duyduklarını söyleyen Özgünel, düzenleme çalışmalarının devam edeceğinin müjdesini verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder