5 Eylül 2018 Çarşamba

Assos İÇDAŞ'ın Desteğiyle UNESCO Kalıcı Listesi'ne Girecek

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü sınırları içindeki Assos Antik Kenti hakkında açıklamalarda bulunan Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, İÇDAŞ'ın da desteğiyle Assos'u UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne sokmak istediklerini ifade etti. 



Çanakkale'de bulunan çok sayıda antik kent kazısına ana sponsor olarak destek veren İÇDAŞ, Genel Müdür Bülend Engin önderliğinde geliştirdiği projelerle gençlerin tarihle buluşmasını amaçlıyor. Assos Antik Kenti için sürdürdüğü sponsorluk faaliyetleriyle de kazı çalışmalarına ve düzenleme işlemlerine yardımcı oluyor.

Antik Çağ'ın en önemli liman kentlerinden biri olan Assos Antik Kenti, son yıllarda yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun bir ilgi görüyor. Assos Antik Kenti Kazı Heyeti ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, 2014 yılında UNESCO listesine girebilmek için başvurduklarını belirterek, "Ancak o zaman yerel güçlerden pek destek bulamamıştık. 2017 yılında ise gerek milletvekillerimizden gerek İl Kültür ve Turizm Müdürümüzün destekleriyle, valiliğimizle bu aşama sonuçlandı." dedi.

Kalıcı Listeye Girmemiz An Meselesi

UNESCO Dünya Kültür Miras Kalıcı Listesi'ne girmek için gün saydıklarını ifade eden Nurettin  Arslan, "Bu çalışma uzun süreçli ve biraz da zahmetli bir iş. Umarım Assos, bu kalıcı listeye girerek hak ettiği yeri alır çünkü kent sadece arkeolojik kalıntıların değil, köy mimarisi, limanı, denizi, doğasıyla ülkemizin gözde merkezlerinden bir tanesi haline geliyor. Bölgeyi ziyaret eden kişi sayılarına baktığımızda da Assos'un önemini görebiliyoruz. Geçen yıla göre daha fazla ziyaretçi geldi. Bizim kazı çalışmaları, onarımlar, restorasyonlar, Bakanlığımız yapmış olduğu karşılama ve çevre düzenleme faaliyetleri tamamlandığı zaman hem ekonomik açıdan bu kent ve ülke daha fazla gelir sağlayacak hem de gelen ziyaretçilerimiz bu kentte rahat bir şekilde dolaşacak ve yeterince bilgi alarak ayrılabilecek. Bu çalışmalarda Bakanlığın yanında özellikle bizim kazılarımızın uzun süre yürütülmesinde en büyük katkıyı İÇDAŞ sağlıyor. Ana sponsorumuz İÇDAŞ. Onların sayesinde aslında biz çok uzun süreler çalışabiliyoruz." dedi.

Kültür ve sanat alanındaki faaliyetleriyle adından söz ettiren İÇDAŞ, tarihi değerlere verdiği önem sebebiyle Çanakkale'nin dört bir tarafındaki kazı çalışmalarına destek oluyor. İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin önderliğinde imzalanan sponsorluk anlaşmaları geçmişin gün yüzüne çıkarılmasına yardımcı olurken, gelecek nesillere de ışık tutuyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder