17 Eylül 2018 Pazartesi

İÇDAŞ Sponsorluğundaki Kazı Çalışmaları Geçmişi Aydınlatıyor

Çanakkale Eceabat'ta bulunan Maydos Kilise Tepesi Höyüğü kazı çalışmaları esnasında, dokumacılık tarihinin 4 bin yıl öncesine dayandığını ispatlayan bir "ağırşak" bulundu. 



İÇDAŞ ana sponsorluğunda Çanakkale'nin çok sayıda noktasında devam eden kazı çalışmaları, İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin'in destekleriyle tüm hızıyla sürüyor. Tarihin izini sürmek için oldukça faydalı olan kazı çalışmaları, geçmiş uygarlıkların yaşayışları hakkında da bilgi sahibi olunmasını sağlıyor.

Dokumacılık Tarihi 4 Bin Yıl Öncesine Dayanıyor

Türkiye'de yapılan prehistorik kazıların hemen hemen hepsinde bulunan bir ürün olan "ağırşak", dokumacılık tarihi hakkında ipuçları vermesi ve dokumacılık tarihinin ne kadar eskilere dayandığını göstermesi açısından büyük önem taşıyor. Konuyla ilgili konuşan Maydos Kilise Tepesi Höyüğü Kazı Başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göksel Sazcı; İÇDAŞ ana sponsorluğundaki kazıların bu yılki bölümünün tamamlandığını söyleyerek, "Bu yılki Maydos kazı çalışmalarında ip yapımında kullanılan ve ilk defa kemik sapının kalıntısıyla birlikte yaklaşık 4 bin yıl öncesine ait ağırşak bulduk. Fakat bu ağırşağın diğerlerinden farklı bir özelliği var. Bu özelliği ise içerisinde kemik kalıntılarının olması. Bu ilk defa bir kazıda ağırşak ile birlikte içerisinde sapının olması gereken kemik ile birlikte bulunuyor. Biz bunların daha önce ahşap takılarak döndürüldüğünü düşünüyorduk. Kazılarda da 'bız' dediğimiz kemik aletler ortaya çıkıyordu. Onların daha çok deri delme işlerinde ya da diğer örgü ve dokuma işlerinde kullanıldığını düşünüyorduk. Fakat bu tür bızların ağırşaklar ortasına konulup bir nevi kirmen (Elde yün eğirmeye yarayan tahtadan yapılmış araç) şeklinde kullanıldığını söyleyebiliriz." dedi.

Pamuğuyla meşhur olan Maydos'ta bulunan 4 bin yıllık ağırşak, bölgedeki dokumacılık faaliyetlerinin ne kadar eskiye dayandığı da göstermesi açısından oldukça önem taşıyor. Çanakkale genelinde sürdürdüğü kazı çalışmalarıyla bugüne kadar çok sayıda tarihi eserin gün yüzüne çıkarılmasına aracılık eden İÇDAŞ, Genel Müdür Bülend Engin sayesinde imzaladığı sponsorluk anlaşmalarıyla gençlerin tarihe tanıklık etmesine yardımcı oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder