10 Eylül 2019 Salı

7 bin yıllık granit taş balta Assos’ta

       

Bülend Engin’nin önderliğin de,  İçdaş’ın desteklemiş olduğu ve sürmekte olan kazı çalışmaları 25 kişilik kazı ekibiyle devam ediyor.


Çanakkale’nin Behram köyündeki Assos Antik Kenti’nde, bu sene kazılar 12 ay sürecek. Prof. Dr. Nurettin Aslan başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında, Bizans Çağı’ndaki gündelik yaşam biçimlerini anlatılıyor. Bu sene ki kazı çalışmalarında 600 yıl öncesine ait kemikten yapılmış farklı buluntular meydana çıktı. Assos’ta bulunan 7 bin yıllık granit taş balta bu buluntular arasında yer almakta. Balta’nın bulunduğu Assos’ta bir den fazla uygarlıklara ait bronz sikkeler de buluntular içinde varlığını koruyor. 

Assos han kompleksinin mekanlarında yapılan kazı çalışmalarında kandil ve aslan heykel parçasına rastlandı. Bulunan kalıntıların Roma dönemine ait olduğu düşünülüyor. İnceleme çalışmalarından sonra tam olarak net bir tarih verilecek.

Assos Antik Kenti'ndeki 7 bin yıllık kazılar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığında, 25 kişilik ekip dahilinde sürdürülüyor.


ASLAN HEYKELİ BULUNDU

Prof. Dr. Nurettin Arslan, "Aslan heykeli ile ilgili,  Prof. Dr. Nurettin Arslan, ‘’ Bulunduğumuz alan Bizans döneminde kullanılmakta olan han, üretim atölyeleri, depoları, kendine ait bir şapeli, ocağı, fırını ve sarnıç’ıyla büyük bir yapı mimarisi. Bu yapıyı anlamak istiyoruz. Mekanların fanksiyonlarını ve nasıl bir mimari olduğunu anlamak çok uzun süre çalışma gerektiriyor.‘’

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder