20 Kasım 2018 Salı

Çanakkale'de Assos Antik kent Döneminden kalan 2 bin Yıllık 'spor' Kalıntısı

Çanakkale'de yer alan Assos Antik Kenti dönemi sporcuların güneşten korunmak amacıyla vücutlarına sürdükleri zeytinyağını temizlemek için kullanmış oldukları bronz ve demirden yapılmış olan  2 bin yıllık "strigiler" bulundu.

Çanakkale Ayvacık ilçesine bağlı olan Behramkale köyünde yer alan Assos Kentti döneminde sporcuların antreman ve yarışmalara çıkmadan önce güneşten korunmak için vücutlarına sürdükleri yağdan kurtulmak için kullandıkları "strigiler" adı olarak bilinen kazıma aletidir. Kazıma aletinin şekli yarım ayıandırarak bronz ve demirden yapılmaktadır. 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇÖMÜ) Fen Edebiyat fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Assos Antik Kenti kazı heyeleti başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan yaptığı açıklamada, "2018 yılı kazı döneminin Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ve maddi desteği olan İÇDAŞ ana sponsorluğunda sürdüğünü belirtti." Bu dönem kazılarında bölgede önemli verilere ulaştıklarını vurgulayan Arslan, bunlardan birinin ise antik çağda vücutlarına sürdükleri koruyucu yağdan arınmak isteyen sporcuların kullandığı strigilisler olduğuna işaret etti.

Arslan, 2 bin yıl önce günümüzdeki gibi güneşten koruyucu kremler bulunmadığı için bu nedenle özellikle sporla uğraşanların zeytinyağından faydalandıklarını belirterek. "Bu dönem kazılarda çok sayıda strigilis adını verdiğimiz malzemelere rastladık. Bunlar bronzdan yapılmış malzemeler. Genellikle sporcular tarafından kullanılıyor o dönemde. Strigilis bazen demirden yapılıyor ama en çok bronzdan yapılmış örneklerini biliyoruz. Şekil olarak yarım ayı andıran bir yapıya sahip." diye konuştu.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder