12 Ekim 2018 Cuma

Çanakkale'de Cami Yarım Kalamazdı

Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi Terzioğlu Kampüsü"ndeki 20 bin kişi kapasiteli, 6 minareli caminin tamamlanması için işe el atan İÇDAŞ"ın Genel Müdürü Bülend Engin, gazetemizin sorularını samimiyetle yanıtladı. Genel Müdür Engin, sürecin nasıl başladığını, "Hepimiz Çanakkale ruhuyla var olduk. Çanakkale varlığımızın temeli, maneviyatımızın ve birliğimizin sebebidir. Çanakkale"de bir camimizin yarım kalmasını kabul edemez, duyarsız kalamazdık" ifadeleri ile aktardı.

Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi Terzioğlu Kampüsü'ndeki 20 bin kişi kapasiteli, 6 minareli caminin tamamlanması için işe el atan İÇDAŞ'ın Genel Müdürü Bülend Engin, gazetemizin sorularını samimiyetle yanıtladı. Genel Müdür Engin, sürecin nasıl başladığını, "Çanakkale varlığımızın temeli, maneviyatımızın ve birliğimizin sebebidir. Çanakkale'de bir camimizin yarım kalmasını kabul edemez, duyarsız kalamazdık" ifadeleri ile aktardı.

"DUYARSIZ KALAMAZDIK" 

Uzun yıllar bir beton yığını olarak üniversitenin girişinde akıbetini bekleyen camii, İÇDAŞ'ın sosyal sorumluluğu sayesinde ibadete açılacak. 18 Mart İÇDAŞ Ulu Camii adı ile 20 bin kişiye ibadet imkanı sağlayacak yapı, onaltıncı yüzyıl Osmanlı Mimarisi ile günümüz teknolojisinin buluştuğu bir tasarım olacak. Genel Müdür Engin, kaba inşaatın yüzde sekseninden sonra işe başladıklarını ifade etti. Kütüphaneden derslik ve seminer salonlarına, asansörden toplantı salonu ve çocuk oyun alanlarına kadar farklı donanımları olan camii için iki yıllık bir süre öngörülüyor.

İÇDAŞ'ın Genel Müdürü Bülend Engin, gazetemizin sorularını samimiyetle yanıtladı. Sosyal sorumluluk adına önemli bir adım atarak üniversitede inşaatı yarım kalan Ulu Caminin yapım ve tamamlanma işini İÇDAŞ üstlenmişti. Bülend bey süreç nasıl başladı? Hepimiz Çanakkale ruhuyla var olduk. Çanakkale varlığımızın temeli, maneviyatımızın ve birliğimizin sebebidir. Çanakkale'de bir camimizin yarım kalmasını kabul edemez, duyarsız kalamazdık.


Cami inşaatını hangi durumdayken devraldınız? Biz camiyi betonarme yapıda kaba inşaatının %80'i yapılmış olarak teslim aldık. Allah'ın izniyle yapılmayan kaba inşaat kısmı ile bütün dış ve iç cephe duvarlar işlerinden, mekanik, elektrik, altyapı sanat ve çevre düzenlemesine kadar eksik kalan bütün işlerini tamamlayacağız.

Peki şu anda İÇDAŞ Ulu Cami inşaatı ne durumda? Camide çok yönlü bir çalışma söz konusu. Eksik olan betonarme kaba inşaat tamamlanıyor. Duvar ve dış cepheler için malzeme siparişlerinin tamamı yapıldı. Bir yandan mimari detaylar düzenlenirken diğer yandan altyapı işleri sürdürülüyor. İçerde kubbe altı işleri için +20 mt kodunda devasa çelik konstrüksiyon iskele kurulmakta. Büyük ve çok yönlü bir planlama içinde çalışmalar yürütülmekte.

Eserin özellikleri hakkında bilgi alabilir miyiz? İçdaş Ulu Cami onaltıncı yüzyıl Osmanlı Mimarisi ile günümüz teknolojisinin buluştuğu bir tasarım. 15 mt çaplı dört yarım kubbeyle desteklenen ana kubbesinin yüksekliği 39 mt, çapı ise 26 mt olup aynı anda 20.000 kişinin ibadetine imkan sağlayacak olan bir Selatin Camisi. Beş dönüm taban alana oturan cami altı adet çift şerefeli minareye ve22 kubbeli 2772 mt2 alana haiz bir iç avluya sahip. İç mekanlarında ise kütüphaneden derslik ve seminer salonlarına, asansörden toplantı salonu ve çocuk oyun alanlarına kadar farklı donanımları olan bir proje. Bütün bu özellikleriyle düşünüldüğünde diyebiliriz ki, İçdaş Ulu Cami Çanakkale'nin manevi ruhunu kucaklayacak.

Cami ne zaman ibadete açılır? Bir takvim var mı? Detay unsurları ve sanat işçiliği yoğun bir eserden söz ediyoruz. Mimarların ve inşa mühendislerimizin öngörüsü 2 yıl- Sakıncası yoksa bu projeye ne kadar bütçe ayrıldı? Ek finansman gerekecek mi? Başlattığımız işler son hızla devam ediyor. Cami inşaatında çıkardığımız tamamlama maliyeti 25 milyon lira görünüyor. Ancak Devletimiz bize bir görev tevdi ettiğinde biz hesap değil görevi yaparız. Kalan her şey teferruattır. Bülend bey, açıklamalarınız için teşekkür ederiz. Son olarak Çanakkale'ye iletmek istediğiniz bir şey var mı? Sevgi ve selamlarımı iletiyorum. Çanakkale bizim sevdamız, ülkemizin manevi başkenti. Şehitlerimizin emaneti. Onlara ve ülkemize layık olmak için çalışıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder