27 Ağustos 2018 Pazartesi

Troya Antik Kentinde Engeller Kalkıyor

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde kendine yer bulan ve 5 bin yıllık bir geçmişe sahip Troya Antik Kenti, İÇDAŞ sponsorluğunda yapılması planlanan yeni yürüyüş parkuru sayesinde engelli vatandaşlar tarafından daha kolay ziyaret edilebilecek. 



Genel Müdür Bülend Engin önderliğinde bugüne dek çok sayıda kazı çalışmasında ana sponsor olarak yer alan İÇDAŞ, Çanakkale genelinde destek olduğu kültür-sanat projeleriyle tarihi değerlerin günümüze taşınmasına yardımcı oluyor. Çanakkale'nin Tevfikiye Köyü sınırları içinde bulunan Troya Antik Kenti'ne de kazı ana sponsoru olarak destek veren İÇDAŞ, antik kentte yapılacak düzenleme çalışmalarıyla engelleri kaldırmayı hedefliyor.

1100 Metre Uzunluğunda Yürüyüş Yolu Yapılacak

Kazı çalışmaları kapsamında yeniden düzenlenen Troya Antik Kenti; çalışmalar tamamlandığında 1100 metre, ahşap travers kaplamalı, kiriş, kolon ve beton ayaklarla desteklenen, son derece güvenli bir yürüyüş parkuruna sahip olacak. Engelli bireylerin antik kent ziyaretlerini kolaylaştırmak amacıyla tasarlanan yürüyüş parkurunda yönlendirme levhalarının da bulunması planlanıyor.

Troya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak; 2018 Troya Yılı" dolayısıyla bölgeye olan ilginin arttığını ifade etti. Troya'nın engelli vatandaşların da ziyaret edebildiği bir merkez haline dönüşmesi için çalışma yaptıklarını vurgulayan Aslan, "Bu yıl antik kentin geniş kapsamlı çevre düzenlemesi yapılıyor. Bu düzenlemeyle birlikte dijital bir bilgilendirme sistemini hazırlıyoruz. Troya gezi yollarındaki çevre düzenlemeleri kapsamında ise belki Türkiye'de ilk kez antik kentin büyük bir kısmını engellilerin ziyaret etmeleri amacıyla bir çalışma yapıyoruz. Yapılacak çalışma ile burası aynı bir müze ziyaret ediliyor gibi dolaşılabilecek. Yani kişi içeriye girdiğinde ziyaret ettiği alan ile ilişkisi kalıntılar anlamında sıfıra indirgenmiş olacak. Tabiri caizse biz burada ziyaretçilerin ayağının altına kırmızı bir halı sermiş oluyoruz." dedi.

Troya'da engelleri kaldıracak projenin hem Kültür ve Turizm Bakanlığı hem de Genel Müdür Bülend Engin önderliğinde kazının ana sponsoru olan İÇDAŞ'ın destekleriyle hayata geçirileceğini ifade eden Rüstem Aslan, bu çalışmayla engellilerin Troya'nın büyük bir bölümünü ziyaret etmelerini amaçladıklarını belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder