12 Mayıs 2017 Cuma

İstanbul Sanayi Odası Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri Bülend Engin ‘in Başkanı Olduğu ÇTSO Ziyaret Etti



İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi ve Yönetim Kurulu Üyeleri 100 kişiye yakın bir heyetle 12 Mayıs Cuma günü ÇTSO’yu ziyaret etti. Gerçekleşen ziyarette, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile Meclis, Yönetim Kurulu üyeleri yer aldı.

ÇTSO adına İstanbul Sanayi Odası heyetine, Meclis Başkanı Osman Okyay, Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile Genel Sekreter Sema Sandal ev sahipliği yaptı.

İstanbul Sanayi Odası heyeti ilk olarak, ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde yer alan, Piri Reis Müzesini ve Çanakkale Deniz Ticareti–Geçmişe Yolculuk sergisini gezerek bilgi aldı.

Müze ve sergi gezisinin ardından ÇTSO Kongre Fuar Merkezi İÇDAŞ salonunda bir araya gelen İstanbul Sanayi Odası ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerine hitaben açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin;

“İstanbul Sanayi Odamızın Değerli Başkanları ve üyeleri, Hepinizi şahsım Yönetim Kurulumuz adına saygıyla selamlıyor, Türkiye'nin manevi başkenti Çanakkale'ye hoş geldiniz, diyorum. Odamızın bugün itibariyle 6.700 üyesi olup, 21 meslek grubunda; inşaat, tarıma dayalı sanayi, gıda, madencilik, orman ürünleri, dayanıklı tüketim malları, yolcu ve yük taşımacılığı, turizm sektörlerinde ön plana çıkmaktadır. Beyaz peynir, zeytin ve zeytinyağı, işlenmiş deniz ürünleri ve şarap üretiminde ulusal ölçekte önemli bir pay sahibiz. Biri Çanakkale Merkez'de diğeri ise Biga'da olmak üzere iki adet karma OSB bulunmaktadır. İnşallah Odamızın bir projesi olan ve 2017 Yatırım Programına alınan Ezine Gıda İhtisas OSB'nin faaliyete geçmesi ile Çanakkale'nin tarımda yaşadığı sıçrama ve başarıyı fiziki koşullarla destekleyerek uluslararası pazarlarda da rekabet gücünü artıracağına inanıyoruz.

Değerli misafirler; Çanakkale gerek sahip olduğu benzersiz konumu, gerekse sahip olduğu potansiyele rağmen ne yazık ki olması gereken yerde değildir.

“ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI OLARAK ÇANAKKALE'YE HİZMETE GÖNÜLLÜ OLANLAR OLARAK ÇALIŞIYOR, PROJELER ÜRETİYORUZ.”

Sizleri bu kutsal topraklarda ağırlamaktan gurur duyduğumu belirterek tekrar hoş geldiniz diyor sözü Meclis Başkanımız Sayın Okyay'a bırakıyorum.


Meclis Başkanı Osman Okyay; “Hepinizi şahsım ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi adına saygıyla selamlıyorum. Çeşitli kereler mücbir sebeplerle ertelemek zorunda kaldığımız bu buluşmayı güzel bir Mayıs sabahında nihayet gerçekleştiriyor olmaktan son derece bahtiyarız. Şehitler diyarı Çanakkale’ye hoş geldiniz, şeref verdiniz.

“ÇANAKKALE, BU ÜLKENİN TARİHİNDE ÇOK ÖNEMLİ BİR MİSYONA İMZA ATMIŞ ÇOK DEĞERLİ BİR KENT. BU KENTİN, TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNDE DE ÇOK ÖNEMLİ ROL ÜSTLENECEĞİNE YÜREKTEN İNANIYORUZ.”

Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ve yakın zamanda yeni verilerle derinleştirilen Çanakkale ve Balıkesir’in 2014-2023 bölge planında ortaya konan 3 Gelişme Ekseni, 18 Öncelik Alanı, 119 Hedef ve 125 tedbirle kentimizin 2023 yolculuğu rotalanıyor.

“BÖLGENİN 2023 VİZYONU NİTELİKLİ İNSAN YETİŞTİREN, REKABET EDEBİLEN, YAŞANABİLİR GÜNEY MARMARA OLARAK BELİRLENDİ.”

Bu planda Çanakkale’nin;
-Tarımda yenilikçi,
-Yenilenebilir enerjide entegre olmuş,
-Turizmde çeşitlilik ve derinlik sağlamış,
-İnsan kaynağını küresel rekabet düzeyine yükseltmiş bir bölge haline dönüşmesi hedefleniyor.

Bunun için Çanakkale’nin Balıkesir’le birlikte Türkiye ortalamasının üzerinde bir kaliteyle büyümesi gerekiyor. Çanakkale, TÜİK’in iller arası yaşam endeksinde 24’üncü sırada, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu’nun da son raporuna göre rekabetçilikte 26’ncı sırada bulunuyor. Ben bu sıralamaların Çanakkale’nin potansiyelini yansıtmadığını ve önümüzde bu kent için büyük fırsatlar olduğunu düşünüyorum. Büyük resme bakınca, Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi için İstanbul’un yanına yeni cazibe merkezleri koyabilmesi gerektiğini görüyoruz.
Gerek bulunduğu konum itibariyle bir bağlantı noktası olmasıyla, gerek tabiat özellikleri ve sosyo-ekonomik yapısıyla hiç şüphesiz Çanakkale bu bölgede cazibe merkezi olma potansiyeli en yüksek kentlerin başında geliyor. 

 -Evet, Çanakkale yeni tarım devriminin laboratuvarı olabilir.
-Yenilenebilir enerjide sadece üretici değil, tüm gelişmiş rüzgar türbini ve güneş panellerinin sanayicisi, yazılımcısı ve hatta tasarımcısı olabilir.
-Kültür ve sağlık turizminin en önemli lokasyonlarından biri olabilir.
-Çanakkale, bir ileri eğitim merkezi haline gelip ülkenin üretken zeka ihtiyacını karşılayabilir.
Değerli dostlar,
Çanakkale’nin, tıpkı ülkemiz gibi parlak bir geleceği olduğuna inancımız tam. 18 Mart’ta temeli atılan Çanakkale Köprüsü ile bu kentin ufku genişlemiştir. İstanbul-İzmir aksında gelecek 10 yılın en önemli gelişme alanları Çanakkale ve Balıkesir olacaktır. Bu nedenle bir kez daha bu kente yatırım yapanların, geleceğin kazananları olacağını söylemek isterim.

“BÜYÜME VE HAYALLERİMİZE ULAŞMA YOLUNDA ÜLKEMİZE LAZIM OLAN YEGANE MOTİVASYONUN SIRRI ÇANAKKALE RUHU’NDA SAKLI.”

Bu vesileyle, bundan 60 yıl önce üzerinde ot bitmeyen topraklardan büyük bir sanayi grubu çıkarmayı başarmış, Çanakkale Ruhunun temsilcisi, kurucumuz, onursal başkanımız ve babamız Hacı İbrahim Bodur beyi saygı ve rahmetle anıyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyor ve tekrar hoş geldiniz diyorum.

İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay;
Türkiye'nin zor dönemlerden geçtiğini, ancak bu kritik dönemlerden geçebilmek için birlik ve beraberliğe ihtiyacın sonsuz olduğunu ifade etti. Okyay, "Hepimiz, Türkiye'nin parlak bir hikayesi olduğuna inanıyoruz ki; sanayiciler olarak bugün aslında her türlü zorluğa karşı emeğimizi de, sermayemizi de, işimize koyarak yolumuza devam ediyoruz.

“DENİZİ TEMİZ, RÜZGARI BOL, TOPRAĞI MÜMBİT BU KENTİN RUHUNA AİT OLDUĞUM, ÇANAKKALE RUHUNUN BİR PARÇASI OLABİLDİĞİM İÇİN GURUR DUYUYORUM”

Ülkenin tabii ki Avrupa Birliği'ne adaylık sürecinden sonra 2000'li yıllarda ciddi bir vizyonu oldu ve ivmeyle reform yapma iradesi olduğunu gördük. Dolayısıyla zaman zaman çeşitli gündemlerle bu irade inkıtaya uğrasa da aslında Türkiye bu yolda ilerlemeye devam etmeli" dedi.

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan;
“İstanbul'da net bir gerçek var. Artık İstanbul'un sanayisi ve ekonomisi, İstanbul'un kendi sınırları içine artık sığmıyor. Baktığımız zaman şehrin bu hacimsizliğinden dolayı da biz artık bir Marmara kümelenmesi İstanbul'un o ekosistemdeki gücünü ve birikimini artık yakın çevre üzerinden mümkün olduğu kadar değerlendirme ve kullanma noktasında bir vizyon ortaya koyuyoruz. Çok şükür lojistik noktasındaki her geçen gün süren gelişmeler, yapılan yatırımlar da, artık İstanbul'un içinde bir yaşam sürmekten, İstanbul'un içinde işe gidip gelmekten bu tür şehirlere gidip gelmeyi daha da kolaylaştırıyor.

“TÜRKİYE'NİN TEK BİR FORMÜLÜ VAR, ÇANAKKALE FORMÜLÜ. BİZ BU KENETLENMEYİ VE KUCAKLAŞMAYI TARİHİMİZDE NASIL GÖRDÜYSEK YARINLARDA DA GÖSTEREBİLDİĞİMİZ TAKDİRDE BİZİM BAŞKA HİÇBİR FORMÜL ARAMAMIZA GEREK YOK.”

İstanbul'un bu ekosistemini biz artık Marmara kümelenmesi şekline taşıdığımız müddetçe zaten Türkiye'nin katma değerine ve Türkiye'nin birikmiş teknolojik, sermaye hakkına değer katacağız. Böyle bir vizyonun ortaya koyulması gereken bir sürece doğru gidiyoruz. Türkiye'nin yarınlara yönelik yeni teşvik politikasında da hep anlatmaya çalıştığımız bu, bu olmak zorunda" dedi.

Konuşmaların ardından Çanakkale Tanıtım filmi izlendi. ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin ve Meclis Başkanı Osman Okyay, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay'ın karşılıklı plaket takdim etmesinin ardından toplantı, toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle ziyaret sona erdi.



kaynak : www.bulendengin.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder