3 Şubat 2017 Cuma

ÇTSO Başkanı Bülend Engin Ayvacık İskelesi Projesi’nin Basın Toplantısındaydı

Ayvacık İskelesi’nin durumu ile ilgili Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin ile basın toplantısı gerçekleştirdi.

Ayvacık-Midilli arasında gemi ulaşımının yapılabilmesi için 2004 yılından bu yana planlanan Ayvacık İskelesi ve gümrük kapısının başka yere taşınması söylentilerine, Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nda, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin ve ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal ile birlikte düzenlediği basın toplantısı ile açıklık getirdi. Şahin yaptığı açıklamada iskelenin devam ettiğini ve gümrük kapısı için en uygun lokasyonun Ayvacık olduğunu kaydetti.
                                                             


Ayvacık Büyükhusun Köyü sahilinde 12 senedir yapılması planlanan Ayvacık İskelesi`nin, Küçükkuyu`ya yapılması planı çeşitli çevrelerce dile getiriliyor. Yapılması planlanan iskelede, kurulacak gümrük kapısı ile Ayvacık-Midilli arası gemi seferleri işletilmesi düşünülüyordu. Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nda (ÇTSO)  düzenlediği basın toplantısında konuya açıklık getirdi. Gerçekleşen basın toplantısında ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin ve ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal da yer aldı. Ayvacık Belediyesi`nın Ayvacık altı ulaşım limanı için 2004 yılından bu yana çalışmaların sürdürdüğünü söyleyen Ayvacık Belediye Başkanı Şahin, kamuoyunda çıkan çeşitli söylentilere dökümanlar ile birlikte açıklamaya çalışacağını belirtti. Şahin, gerçekleştirdiği basın toplantısında iskele için bugüne kadar işleyen süreçten ve yapılan çalışmalardan söz etti. 

İskele süreci nasıl gelişti?

İskele sürecini anlatan Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, sürecin yol projesi ile başladığını söyledi. Konu hakkında Başbakan Binali Yıldırım ile görüştüğünü de sözlerine ekleyen Şahin şunları söyledi; "Ayvacık ulaşım limanı daha evvel 2004 öncesi Kaz Dağları rampalarının düzgün geçilmesi için Karayolları`nın başlatmış olduğu bir yol projesi vardı. Bu yol Ayvacık’ın içinden geçerek denize ulaştı, daha sonra da denize paralel olarak Edremit’e doğru döndüğünde yol mahkemeler neticesinde iptal edildi. İşte bu yolun bittiği yerde, denize ulaştığı yerde Ayvacık ulaşım limanı yapılsın istendi. Belediye ve ilgili kurumlar burada bu iskelenin yapılabilmesi için gerekli çalışmaları başlattık. Nedeni ise karayolu ve havayolu çalışmaları devam ediyordu. Deniz yolunda Ege`de Çanakkale’nin bir iskelesi yok. İskelenin olabilmesi için de burada öncelikle yerinin tespiti önemliydi. 2004’ten beri biz diğer kurumlar ile birlikte, kurum görüşlerini tamamlamaya çalıştık. 2006 yılında Bayındırlık Bakanlığı ile çalışıldı ve tüm kurumlardan görüş alınarak imar planı içine alındı. 2004’ten bugüne kadar bir çalışma devam ediyor. Biz bir noktaya geldik. İki defa ÇED raporu yapıldı. Üç defa fizibilite yapıldı. En son fizibilite raporu bitti ve biz Ulaştırma Bakanlığı’na verdik. Ulaştırma Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı’na yolladı. Kalkınma Bakanlığı’nın 2017 bütçesinde ara bütçeye alınır mı diye düşündük ama bu arada da sayın milletvekilimiz Bülent Turan Bey ile birlikte sayın Başbakanımıza uğramıştık. Biz bu konuya da açtık çünkü Sayın Başbakanımız Binali Bey projeyi bilen biridir. Bunu “Sen belediye olarak yapabilirsin” denildi. Sayın vekilim de “Belediye parayı nereden bulacak başbakanım” dedi. O zaman ben devreye girdim çünkü bu iskele iki aşamalı olacak, aşamanın birisini “Biz belediye olarak yapabiliriz” dedim” dedi.

"Biz iskelemize başlayacağız"

Basın açıklaması gerçekleştirme gereğine neden ihtiyaç duyduğunu anlatan Şahin, iskele yapımının gerçekleşeceğini belirterek şunları söyledi; " Hem istek oldu hem de deniliyor ki `Ayvacık iskelesi başka bir tarafa kaydırıldı, yapılmayacak”. Hayır, böyle bir şey yok. Bakın kurum görüşleri alınmış, koruma amaçlı imar planı yapılmış ve Anıtlar Kurulu’nca tescillenmiş. Çanakkale hudutlarında Körfez`e bakan tek yasal iskele burası. Bunun dışında olan yerler şunlardır ki 2009 yılında Sayın Başbakan, Ulaştırma Bakanı olduğu vakit Ayvacık`a geldiğinde biz o bölgelerdeki balıkçı barınaklarının onarılmadığını daha iyi hizmet verilebilmesi için buralara el atılmasını söylemiştik o da bana “iste başkan” demişti. Babakale, Gülpınar, Küçükkuyu, Altınoluk balıkçı barınaklarının hepsi elden geçti ve yenilendi. O arada Sivrice ve Sokakağızı’ndaki balıkçı barınakları da onarıldı ama buradaki hizmet veren bu barınaklar tarım amaçlı kooperatiflerin barındığı barınaklardır. Kooperatiflerin tarım amaçlı bu balıkçı barınaklarının amacı nedir? Amacı doğrultusunda balıkçılara hizmettir. Peki, buralarda iskele olur mu? Gümrük olur mu? Olur ya da olmaz ama bizim işimiz Ayvacık iskelesi şu anda yasal mevzuatlar çerçevesinde tamamlanmış olup, iki tane de mahkeme geçirmiş olduk. Birisi Ulaştırma Bakanlığı’na açılmış bir mahkemeydi ve kazanıldı. İkincisi de ÇED raporuna açılmış bir mahkemeydi, iki defa da ÇED gerçekleşti ve Danıştay 14. Dairesi `bir daha bu konuda dava açılamaz` diye açılan davaları bitirdi. Yasal bir sıkıntı önümüzde kalmadı. Günün şartlarına uydurmak için üçüncü fizibiliteyi yaptık. Üçüncü fizibilite doğrultusunda biz iskelemize başlayacağız" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder